filme noi onlinefilme onlinefilmefilme online hdfilme noi
Olympus OM-D E-M5 - un mirrorless retro impresionant | UrbanNews
Crea sito
Wednesday, June 19, 2019
Ultima oră
Home >> IT&C >> Camere Foto >> Olympus OM-D E-M5 – un mirrorless retro impresionant
Olympus OM-D E-M5 – un mirrorless retro impresionant

Olympus OM-D E-M5 – un mirrorless retro impresionant

Când au apărut primele imagini cu Olympus OM-D E-M5, carcasa retro a fost cea care a ieşit imediat în evidenţă. Aveai impresia că inginerii japonezi au recreat un aparat foto dintr-o eră de mult apusă. Seria OM-D reprezintă şi o direcţie diferită pentru aparatele foto Micro Four Thirds de la Olympus. Producătorul a creat un produs premium, fără a face vreun compromis la capitolul calitatea imaginii şi facilităţi. Vă vom povesti în continuare cum ne-a impresionat Olympus OM-D E-M5.

 

Olympus OM-D E-M5 - mirrorless retro
zoom inOlympus OM-D E-M5 – mirrorless retro

Construcţie

Pentru teste am primit modelul negru. Cel cu argintiu seamănă mult mai mult cu primele aparate cu film din gama OM, lansate de Olympus în anii `70. Deşi în imagini pare mai mare, OM-D E-M5 este foarte compact şi are dimensiuni similare cu ale altor aparate Micro Four Thirds de pe piaţă. Corpul metalic este destul de greu, cântărind 425 g. Pentru comparaţie, un aparat NEX-5N de la Sony măsoară la cântar doar 270 g. Un alt lucru care impresionează la Olympus OM-D este rezistenţa la stropire. Toate locurile capacele şi îmbinările sunt etanşate cu garnituri. În plus, aparatul este livrat cu un nou obiectiv 12-50 mm care dispune de aceeaşi protecţie. Pentru că atenţia la detalii era importantă, şi blitzul compact din pachet este imun la ploaie.

Mă aşteptam ca grip-ul lui OM-D E-M5 să fie ceva mai proeminent. El nu este prea înalt, însă există o explicaţie pentru această decizie de design. Producătorul oferă un grip ataşabil, cu baterie extinsă. Acesta din urmă oferă un suport foarte bun pentru aparat. În ciuda faptului că aduce mult cu un SLR sau DSLR, domul de deasupra lui Olympus E-M5 nu adăposteşte o prismă, ci un ocular electronic cu o rezoluţie foarte înaltă. Pe acest dom găsim o patină pentru blitz şi un conector cu format proprietar.

 

Olympus OM-D E-M5 - ecranul rabatabil
zoom inOlympus OM-D E-M5 – ecranul rabatabil

Este uşor să vezi că seria OM-D este destinată profesioniştilor. Pe latura superioară, în jurul declanşatorului şi lângă el se găsesc două rotiţe pentru ajustarea parametrilor fotografiei. În partea opusă avem rotiţa cu modurile de fotografiere. Tot în zona superioară a carcasei avem două butoane personalizabile, unul dedicat pentru filmare şi încă unul pentru afişarea imaginilor de pe card.

Când vezi butoanele de pe spatele lui Olympus OM-D E-M5, te gândeşti că te vei descurca fără probleme cu ele. Surpriza vine când afli că ecranul de 3” AMOLED al aparatului este sensibil la atingere. Trecerea de la o imagine la alta, zoom-ul şi manipularea pozei se fac la fel de rapid ca pe un smartphone de ultimă generaţie. În plus, ecranul este rabatabil în sus şi în jos, adică excelent atunci când fotografiezi de la nivelul solului sau vrei să pozezi peste mulţimea din faţa ta.

Singura menţiune pe care o am în legătură cu felul în care este controlat Olympus E-M5 este faptul că butoanele sunt cam mici. O persoană cu degetele mai mari va avea mici incoveniente la apăsarea precisă a lor. Ca la orice aparat care se respectă, slot-ul pentru carduri SD este situat în lateral. În plus, compartimentul bateriei a fost ţinut cât mai departe posibil de şurubul trepiedului pentru ca aceasta să fie accesibilă oricând. Când ecranul este puţin depărtat de corpul aparatului, utilizatorul poate desface un capac de plastic de pe latura opusă slot-ului pentru card. Acest capac acoperă ieşirea video miniHDMI şi o mufă cu format proprietar pentru ieşire video analogică şi conectare la PC. Acumulatorul din dotare, cu o capacitate de 1.220 mAh, se încarcă doar cu ajutorul încărcătorului din pachet.

 

Olympus OM-D E-M5 - slotul pentru card, amplasat lateral
zoom inOlympus OM-D E-M5 – slotul pentru card, amplasat lateral

Ocularul electronic

Este o realitate faptul că fotografii obişnuiţi să lucreze cu un DSLR nu apreciază folosirea modului Live View. De aceea, Olympus s-a deranjat foarte mult să facă un ocular electronic cât mai bun şi eu cred c-au reuşit. Imaginea este fluentă, clară şi cu o rezoluţie foarte înaltă. În plus, întârzierea între mişcarea aparatului şi afişarea imaginii în ocular este extrem de mică. Trecerea de la utilizarea exclusivă a ocularului la modul Live View se face cu un buton de pe latura dreaptă a ocularului.

În mod implicit, ocularul electronic al lui Olympus OM-D E-M5 este acrivat automat de senzorul de prezenţă alăturat lui. Distanţa de activare este de 4-5 cm, iar senzorul acoperă un unghi larg. Aşa se face că poţi manipula o imagine cu degetul pe ecran şi senzorul îl poate detecta, oprind ecranul şi activând  ocularul electronic. Din păcate, în lista foarte lungă de setări oferite de aparatul foto nu există o modalitate de-a optimiza comportamentul senzorului. El poate fi oprit definitiv, trecerea de la ocular la modul Live View făcându-se prin apăsarea butonului menţionat mai sus.

 

Olympus OM-D E-M5 - butoane cam mici, dar precise
zoom inOlympus OM-D E-M5 – butoane cam mici, dar precise

Specificaţii

 • Senzor: 16,1 MP, Four Thirds, CMOS
 • Rezoluţie foto: 4608 x 3072
 • Procesor de imagine: TruePic VI
 • Valori ISO: 200-25.600
 • Obiectiv: 12-50 mm, F3.5-6.3
 • Stabilizarea imaginii: pe senzor, pe cinci axe
 • Focalizare: 35 puncte
 • Fotografie în rafală: 9 fps
 • Ecran: 3”, 610.000 puncte
 • Înregistrare video: 1920×1080, 60 fps, H.264 sau Motion JPEG, stereo
 • Card: SD/SDHC/SDXC
 • Baterie: 1.220 mAh, 360 cadre CIPA
 • Dimensiuni: 122 x 89 x 43 mm
 • Greutate: 425 g cu baterie

Stabilizarea imaginii pe cinci axe

Când porneşti aparatul foto, un zgomot relativ familiar se aude în continuu. El este destul de slab, însă într-un mediu mai puţin zgomotos el va fi sesizat. Zgomotul semamănă că cel al sistemului de stabilizare optică din obiective, însă este dat de data aceasta de sistemul de stabilizare al senzorului. Olympus OM-D E-M5 este dotat cu primul sistem de stabilizare a senzorului pe cinci axe. În cuvinte este greu de explicat, însă imaginea de mai jos ar trebui să fie exemplificatoare.

 

Olympus OM-D E-M5 - cele cinci axe de stabilizare
Olympus OM-D E-M5 – cele cinci axe de stabilizare

În practică, acest sistem nou de stabilizare a imaginii este una din cele mai importante facilităţi oferite de aparat. Unul din avantajele majore are sale este că funcţionează cu orice obiectiv. Deşi nu am testat un obiectiv tele, sistemul şi-a făcut simţită prezenţa atunci când am folosit timpi de expunere mari. Am obţinut cadre clare la 1/8 s şi chiar şi la 1/6 s. În timpul fotografierii în rafală, stabilizarea optică este oprită în mod implicit, însă poate fi activată din meniuri. Un alt loc unde stabilizarea îşi face simţită prezenţa este la filmare.

Obiectivul din kit

Faţă de alte aparate Micro Four Thirds de la Olympus, OM-D E-M5 este primul care vine cu un obiectiv cu zoom intern. Soluţia aleasă de producător este diferită faţă de ce oferă concurenţa. Obiectivul este destul de mare şi are un inel principal cu două funcţii. El poate simula inelul standard al unui obiectiv normal sau poate controla zoom-ul ca la o cameră video. Schimbarea între cele două funcţii se face prin culisarea inelului în faţă sau în spate pe obiectiv. În practică, cei care sunt obişnuiţi cu un obiectiv standard nu vor avea probleme de acomodare cu acest obiectiv e 12-50 mm. Pentru filmare, poziţia a doua a inelului este excelentă pentru controlul fin al zoom-ului.

 

Olympus OM-D E-M5 are body-ul rezistent la stropire
zoom inOlympus OM-D E-M5 are body-ul rezistent la stropire

Calitatea imaginii

Olympus OM-D E-M5 este un aparat foto pentru pretenţioşi şi calitatea imaginii este pe măsură. Aşa cum vom vedea mai jos, senzorul şi procesorul grafic oferă imagini cu o calitate bună chiar şi la ISO 3200. Algoritmul de reducere a zgomotului de imagine nu este foarte agresiv. Nivelul de detalii captate este impresionant. În comparaţie cu celelalte modele ale producătorului, OM-D E-M5 reprezintă un vizibil pas în faţă.

Daca ti-a placut articolul, urmareste UrbanNews pe FACEBOOK!


About UrbanNews Editor