filme noi onlinefilme onlinefilmefilme online hdfilme noi
Ochiul bionic. Erau orbi, dar au putut să citească după implant | UrbanNews
Get a site
Monday, January 18, 2021
Ultima oră
Home >> UrbanLife >> Curiozitati >> Ochiul bionic. Erau orbi, dar au putut să citească după implant
Ochiul bionic. Erau orbi, dar au putut să citească după implant

Ochiul bionic. Erau orbi, dar au putut să citească după implant

După mulți ani de cercetare, primul tip de ochi bionic din lume, creat în Statele Unite, a fost deja grefat la 60 de nevăzători din toată lumea. Astfel, oamenii au putut să își recapete parțial vederea, relatează AFP.

Dispozitivul numit Argus 2, realizat de societatea californiană „Second Sight Medical Products”, este alcătuit din electrozi implantați în retină și din ochelari dotați cu o cameră în miniatură.

Persoanele care suferă de retinopatie pigmentară, o maladie genetică rară care duce la distrugerea fotoreceptorilor din retină, ar putea să își redobândească vederea cu ajutorul dispozitivului Argus 2. Acești receptori convertesc lumina captată de ochi în semnale electrochimice, transmise apoi creierului de nervul optic. Aproximativ 100.000 de persoane suferă de retinopatie pigmentară în SUA.

Cele 30 de persoane cu vârste cuprinse între 28 și 77 de ani care au participat la testarea clinică a ochilor bionici erau complet nevăzătoare. Cu ajutorul acestora, pacienții au dobândit o acuitate vizuală care le permitea să distingă forme în negru și în alb (ca de exemplu, o persoană care se afla alături de ei, însă fără să distingă fețele).

Ochiul bionic, 73.000 de euro

„Rezultatele variază foarte mult de la un pacient la altul. Unii constată o ameliorare ușoară în timp ce alții pot să citească titlurile mari ale ziarelor deși înainte erau complet orbi”, a declarat Brian Mech de la Second Sight, citat de AFP. În unele cazuri, pacienții au putut chiar să vadă culorile.

Argus 2 poate fi cumpărat în mai multe țări europene la prețul de 73.000 de euro.

Alte echipe de cercetători sunt pe cale de a realiza un ochi bionic care să ofere o rezoluție mai bună a imaginilor, cu mai mulți elecrozi implantați în retină. Echipa condsă de John Wyatt de la Massachusetts Institute of Technology lucrează la un sistem care va avea până la 400 de electrozi.

Celule fotovoltaice pentru redobândirea vederii

În schimb, echipa lui Daniel Palanker de la Universitatea Stanford din California propune o soluție bazată pe mici celule fotovoltaice în locul electrozilor.

„Credem că putem implanta până la 5.000 de asemenea celule în spatele ochiului, ceea ce permite teoretic să avem o rezoluție de zece ori mai mare”, a explicat George Goetz, membru al echipei de cercetători de la Universitatea Stanford. Acest sistem ar putea ajuta și persoanele care și-au pierdut vederea din cauza degenerescenței maculare, boală asociată cu vârsta înaintată.

Celulele fotovoltaice convertesc lumina în impulsuri electrice care stimulează celulele nervoase ale retinei, acestea din urmă transmițând imediat semnalele către creier. Sistemul a fost testat cu succes pe șobolani.

Sursa articol: Yahoo News!

Daca ti-a placut articolul, urmareste UrbanNews pe FACEBOOK!


About UrbanNews Editor