filme noi onlinefilme onlinefilmefilme online hdfilme noi
Credeati ca anul 2013 a fost rau? Stati sa vedeti ce urmeaza | UrbanNews
Get a site
Tuesday, March 9, 2021
Ultima oră
Home >> Politic >> Credeati ca anul 2013 a fost rau? Stati sa vedeti ce urmeaza
Credeati ca anul 2013 a fost rau? Stati sa vedeti ce urmeaza

Credeati ca anul 2013 a fost rau? Stati sa vedeti ce urmeaza

2013 n-a fost un an prea grozav, nu? Nici pentru societate in general, nici pentru politica. Lucrurile aproape ca nu s-au miscat sau, mai rau, s-au miscat in directia gresita.

Nimic, absolut nimic din ce se intampla in ultimii 24 de ani – hotie, deturnarea banilor publici, proasta guvernare, politizare, nu s-a schimbat fundamental. Nici economia – care ne intereseaza pe toti, n-a miscat prea mult, desi tot e bine ca avem ceva crestere. Si scandalurile inutile, alea proprii unei societati care n-a invatat democratia cum trebuie, au fost tot acolo.

Dar ne vom uita in urma si vom spune ca, prin comparatie, 2013 a fost un an grozav. Pentru ca perspectivele lui 2014 nu sunt deloc roz. Va fi un an in care se va duce o lupta murdara, mult mai murdara decat cea din majoritatea anilor postdecembristi. Mizele sunt uriase.

Asta pentru ca vin cele mai importante alegeri din ultimii 5 ani. Alegerile prezidentiale. Pentru unii dintre politicieni, sunt absolut vitale. Nu mai e vorba de unii care isi joaca accesul la bogatie pentru urmatorii ani, in conditiile in care sunt si asa foarte bogati si influenti. Nu mai e vorba de lacomie. E vorba de supravietuire si libertate. Pentru ca asta e adevarul – o buna parte a politicienilor importanti din Romania isi joaca libertatea.

De ce? Pentru ca viitorul presedinte al Romaniei va numi procurorii-sefi, va fi seful de facto al serviciilor secrete, va numi oameni la Curtea Constitutionala, ICCJ si asa mai departe.

Un presedinte care va lasa procurorii sa-si faca treaba poate fi periculos, foarte periculos. Multi vor face orice sa impiedice lucrul acesta si sa-si salveze pielea.

La fel de periculos – sau poate si mai periculos – va fi un presedinte care va avea procurorii pe mana si dorinta de a-si folosi forta asupra serviciilor secrete in scopuri politice.

Multi politicieni – de la Putere si din Opozitie deopotriva – mor pur si simplu de frica gandindu-se la ce se poate intampla la prezidentiale. Mai toti ar face orice – si cand zic orice, chiar ma gandesc la orice – pentru a avea presedintele pe care si-l doresc, care sa le serveasca interesele, dar mai ales sa-i scape de puscarie.

Asa ca in 2014 vom avea – daca vi se parea cumva ca nu se poate mai mult – si mai multe atacuri murdare, dezvaluiri, sabotaje institutionale si asa mai departe. Cu doua campanii electorale intr-un an, nici nu cred ca ne-am putea astepta la altceva. Vom tine minte 2013 ca pe un an bun.

Daca ti-a placut articolul, urmareste UrbanNews pe FACEBOOK!


About UrbanNews Editor