filme noi onlinefilme onlinefilmefilme online hdfilme noi
Bitcoin, moneda virtuala, incepe sa prinda si in Romania | UrbanNews
Get a site
Tuesday, March 9, 2021
Ultima oră
Home >> Financiar >> Bitcoin, moneda virtuala, incepe sa prinda si in Romania
Bitcoin, moneda virtuala, incepe sa prinda si in Romania

Bitcoin, moneda virtuala, incepe sa prinda si in Romania

Monedele virtuale sunt din ce in ce mai folosite si in Romania, mai ales pe internet. Tot mai multi romani care au calculatoare performante castiga Bitcoin rezolvand ecuatii complexe care protejeaza reteaua de tranzactii false. Castigurile sunt tot mai mari pentru ca moneda virtuala a crescut de la 10 la peste 800 de dolari in ultimul an. Evolutia spectaculoasa atrage si investitorii care o cumpara pe bursele dedicate in scop speculativ. Bancherii ne avertizeaza insa, ca este vorba despre o fantezie si spun ca oricand cotatiile se pot prabusi la fel cum a crescut.

Bitcoin-ul nu a fost niciodata tiparit, ci este doar o moneda virtuala. De fapt, este o cheie de 34 de caractere, litere si cifre, pe care pasionatii de tehnologie si cei cu idei futuriste o pot pastra intr-un portofel electronic pe telefon sau in calculator.

Monedele virtuale Bitcoin se pot obtine in doua feluri: poti cumpara asa ceva de pe internet, de pe bursele online dedicate sau o poti primi ca recompensa, ca un fel de salariu, in schimbul unui proces care a fost botezat “minerit”. Monedele intra in contul special, nebancar, numit “portofel electronic”.

Un astfel de miner este Adrian Pop. El a investit cateva sute de euro in echipamente profesionale care calculeaza ecuatii si rezolva scheme extrem de complicate pentru a sustine reteaua intreaga.

Munca minerilor consta in verificarea si aprobarea fiecarei tranzactii in parte. Ei elimina incercarile de fraudare din retea, adica pe cei care vor sa cumpere doua produse cu aceeasi moneda.

Valoarea unei unitati Bitcoin a inregistrat variatii violente pe parcursul ultimilor 4 ani. A plecat de la 9 centi si a ajuns la pretul spectaculos de 1.200 de dolari. Acum se afla undeva la 800 de dolari. Bineinteles ca in acest parcurs a avut nenumarate prabusiri. Tocmai aceasta volatilitate ridicata i-a incurajat pe bancheri si pe brokeri sa o condamne din start: cei mai multi o considera o speculatie si o aseamana cu un joc de noroc.

“Este o moneda pentru excentrici – nu va ajunge niciodata o moneda acceptata de lumea intreaga – e mai mult pentru mediul online. Eu nu recomand nimanui sa cumpere asa ceva, pentru ca este extrem de volatila”, explica Alin Brendea, broker de investitii.

Germania a fost prima tara care a recunoscut Bitcoin ca moneda privata, dar la scurt timp Banca Germaniei a avertizat asupra riscurilor enorme pe care oricine crede sau incearca sa investeasca in asa ceva si le asuma.

In Romania, Bitcoin este mult mai putin raspandit, dar avem si noi prima bursa de schimb si tranzactionare, unde leii pot fi convertiti in Bitcoin si viceversa.

Putem folosi moneda, inca de anul trecut, pentru a plati consumatia la un restaurant in Bucuresti, iar, mai nou, si intr-o farmacie din Ploiesti sau un salon de masaj la Constanta. Au aparut si anunturi imobiliare: de pilda, proprietarul unei vile din Pipera accepta plata in Bitcoin. Avantajul asa-zisei monede ar fi anonimatul si lipsa intermediarilor, tranzactiile nu se fac printr-un cont bancar, ci direct prin aplicatii de mobil.

Daca ti-a placut articolul, urmareste UrbanNews pe FACEBOOK!


About UrbanNews Editor