filme noi onlinefilme onlinefilmefilme online hdfilme noi
30 sub 30, povestea lui Like și Share | UrbanNews
Get a site
Monday, May 25, 2020
Ultima oră
Home >> Financiar >> Business >> 30 sub 30, povestea lui Like și Share
30 sub 30, povestea lui Like și Share

30 sub 30, povestea lui Like și Share

Povestea „30 sub 30” a început în urmă cu un an. Era una dintre primele ediții ale anului 2012 și, inspirați de ediția americană a revistei Forbes, am încercat să vedem dacă putem găsi și în România tineri inovatori, creativi, cu spirit antreprenorial. Adică aceia pentru care americanii au inventat cuvinte precum „disruptor” sau “game-changer”, care vor intra în curând și în vocabularul nostru.

 

Americanii stabiliseră 12 categorii, care variau de la artă și design la entertainment, real-estate sau tehnologie. Pentru fiecare dintre aceste categorii, propuneau o listă de 30 de tineri cu vârste până în 30 de ani.

Adaptând acest demers la realitățile românești, am stabilit ca obiectiv inițial o listă de 30 de tineri – sub 30 de ani, bineînțeles –, activi în domenii diferite de activitate, de la cercetare și tehnologie, la ONG-uri și industrii creative. Erau primii din lista „game-changer”-ilor de pe tărâmuri mioritice – chiar dacă unii dintre ei erau plecați la studii în străinătate. Fără a avea în plan realizarea unui top, am anunțat că lista rămâne deschisă și că primim orice fel de nominalizări.

Reacțiile pe care le-am primit au depășit cu mult așteptările noastre, iar lunga listă de nominalizări primite pe mail, Facebook sau în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut ulterior ne-a făcut să realizăm că „30 sub 30” era, de fapt, un pretext pentru a discuta despre un nou început. Un restart pentru o societate ale cărei valori sunt tot mai pervertite.

Între timp, unii dintre cei prezenți pe prima listă „30 sub 30” au avut performanțe deosebite și au făcut valuri în publicațiile online și offline deopotrivă. Summify, afacerea tinerilor Mircea Pașoi și Cristian Strat, a fost cumpărată și absorbită de Twitter, iar Sergiu Biriș, fondatorul Trilulilu, a convins Vodafone să intre ca partener într-o altă afacere a sa, Zonga. Sebastian Burduja, unul dintre absolvenții români de la Stanford, care era și președinte al Ligii Studenților Români în Străinătate, anunța un program curajos, Smart Diaspora, care ar trebui să faciliteze revenirea în țară a absolvenților români din străinatate. Traian Brumă, fondatorul Centrului de Resurse pentru Organizațiile Studențești, lupta în continuare pentru schimbarea mentalităților în privința educației, iar Răzvan Crișan predica la fel de intens ca și până acum rolul pe care îl pot avea industriile creative la relansarea sustenabilă a economiei românești, care pare aflată în derivă.

Acum, la un an distanță de la momentul primei ediții „30 sub 30”, revenim cu o ediție specială care vă propune o nouă listă de tineri excepționali cu vârsta sub 30 de ani. Pare ușor dezechilibrată, la o primă vedere, având în vedere numărul ridicat de tineri activi în tehnologie, dar nici cercetarea sau activismul nu sunt neglijate.

Spre deosebire de anul trecut, proiectul „30 sub 30” a fost preluat în acest an, în diferite forme, de mult mai multe ediții locale ale Forbes.

Americanii au lărgit lista la 15 domenii de activitate, prezentând pentru fiecare domeniu o listă de 30 de nume de urmărit.

Redactorii Forbes Cehia au propus o listă de zece tineri cehi talentați activi în domenii diferite de activitate și, după modelul pe care l-am inițiat și noi anul trecut, le-au cerut cititorilor să completeze lista.

Cea mai recentă ediție a Forbes Slovacia prezintă poveștile a 30 de tinere speranțe ale business-ului slovac, în frunte cu Michael Meškom, fondatorul celei mai mari librării online din Slovacia.

Forbes Israel a mers un pas mai departe și a ales 18 tineri adolescenți.

Startupuri, aplicații mobile sau cercetare – tinerii care nu au împlinit încă 18 ani le-au bifat pe toate. Acestea sunt cele mai strălucite minți din Israel.

Indiferent de forma în care a fost declinat acest proiect în lumea întreagă, un lucru este cert: tinerii sunt cei care ar trebui să schimbe fundamental lumea noastră, astfel încât să se transforme într-o lume în care să se regăsească.

Vă invit să citiți în continuare poveștile celei mai noi promoții Forbes România
„30 sub 30”, iar la finalul lunii martie vă invit să fiți alături de noi la primul eveniment dedicat tinerilor care (ne) vor schimba lumea – Gala “30 sub 30”. Mai multe detalii, ca de obicei, pe forbes.ro și  pagina de Facebook.

Sursa articol: Forbes.ro

Daca ti-a placut articolul, urmareste UrbanNews pe FACEBOOK!


About UrbanNews Editor